KRATKA POUČNA ZGODBICA … 🇸🇮

Ta teden potujemo v leto 1530 in Ženevo

Besedilo iz knjige Françoisa Bonivarda (1493-1570), “Kronika Ženeve“, drugi zvezek, strani 395-402:

“Ko je leta 1530 v Ženevi izbruhnila bubonska kuga, je bilo vse pripravljeno. Za žrtve kuge so celo odprli celotno bolnišnico. Z zdravniki, reševalci in medicinskimi sestrami. Trgovci so prispevali, magistrat je vsak mesec dajal subvencije. Bolniki so vedno dajali denar, in če je kdo od njih umrl sam, je vse imetje šlo bolnišnici.

Toda potem se je zgodila katastrofa: kuga je izumirala, subvencije pa so bile odvisne od števila bolnikov. Za osebje ženevske bolnišnice leta 1530 ni bilo več vprašanja, kaj je prav in kaj ne. Če kuga prinaša denar, potem je kuga dobra. In potem so se zdravniki organizirali.

Sprva so samo zastrupljali bolnike, da bi povečali statistiko umrljivosti, vendar so hitro ugotovili, da ni potrebna le statistika o umrljivosti, ampak o umrljivosti zaradi kuge. Zato so začeli iz teles umrlih izrezovati čire, jih sušiti, mleti v možnarju in dajati drugim bolnikom kot zdravilo. Nato so začeli prašiti oblačila, robčke in podvezice. Toda nekako se je kuga še naprej umirjala. Očitno posušeni mehurčki niso dobro delovali. Zdravniki so hodili v mesto in ponoči na kljuke vrat nanašali bubonski prašek ter izbirali tiste domove, kjer so potem lahko profitirali. Kot je o teh dogodkih zapisal neki očividec, je “to nekaj časa ostalo skrito, vendar se hudič bolj ukvarja s povečevanjem števila grehov kot z njihovim skrivanjem”.

Skratka, eden od zdravnikov je postal tako predrzen in len, da se je odločil, da se ponoči ne bo sprehajal po mestu, ampak bo podnevi preprosto vrgel v množico snop prahu. Smrad se je dvignil do neba in eno od deklet, ki je po srečnem naključju pred kratkim prišlo iz te bolnišnice, je odkrilo, kaj je ta smrad.

Zdravnika so zvezali in ga predali v dobre roke kompetentnih “obrtnikov”. Od njega so poskušali dobiti čim več informacij. Vendar je usmrtitev trajala več dni. Iznajdljive hipokrate so privezali na palice na vozovih in jih razvažali po mestu. Na vsakem križišču so jim usmrtitelji z razžarjenimi kleščami odtrgali kose mesa. Nato so jih odpeljali na javni trg, jih obglavili in razčetverili, kose pa so raznesli po vseh okrožjih Ženeve.

Edina izjema je bil sin direktorja bolnišnice, ki ni sodeloval pri sojenju, vendar je zamolčal, da ve, kako se naredi eliksir in kako pripraviti prah brez strahu pred kontaminacijo. Preprosto so ga obglavili, “da bi preprečili širjenje zla”.

Vir: https://samim.io/p/2021-12-23-this-week-we-time-travel-to-1530-and-geneva/

Deli naprej ...