Vpis gotovine v Ustavo 🇸🇮


Pobudnik: g. Ivan Jurgec

Prispevek v Delu: https://www.delo.si/mnenja/pisma-bralcev/pobuda-za-vpis-gotovine-v-slovensko-ustavo/

S spletne strani https://www.povezani-smo.eu/

Pojasnilo za pobudo

g. Jurgec in Mimi Zajc

Po video prispevku se je razvila debata in sicer:
Sandra Pongrac 21.08.2023, 12:25
Poslušala sem predlagatelja te pobude gospoda Ivana Jurgeca in se mi poraja vprašanje. Ne le eno, ampak začela bom s tem.
G. Jurgec predlaga, da se spremeni Ustava RS in sicer se doda 152.a člen – pravica do uporabe gotovine.
Glede na to, da so človekove pravice in temeljne svoboščine opredeljene v Ustavi RS v členih 14 do 65, mislim, da je smiselno, da bi bila pravica nas državljanov zapisana nekje med temi členi, torej v sklopu II. Človekove pravice in temeljne svoboščine.
Predlagatelj je pravico do gotovine tako uvrstil v sklop VI. Javne finance, ki so po členih razvrščeni od št. 146 do vključno 152. Jaz osebno javne finance razumem kot sredstva, ki so v upravljanju vladnih služb, v ta fond sredstev pa plačujemo vsi državljani preko raznih davkov, ki jih pač imamo urejene z zakoni. In nikakor ne morem mimo dvoma, zakaj bi javne finance imele pravico razpolagati z gotovino? A ni poanta v tem, da mi vemo, kaj počnejo z našim skupnim denarjem? A zdaj bi jim pa še anonimnost z gotovinskimi plačili zagotovili? Hmmm, ne vem.. njihove transakcije morajo biti vsem dostopne, ne pa anonimne, kar gotovina na nek način zagotavlja.
Ker je Slovenija članica EU in smo se leta 2007 pridružili EMU – Evropski monetarni uniji, imamo od takrat evro kot plačilno valuto, sprejet je bil Zakon o uvedbi evra. V tem zakonu je zapisano, da so kot zakonito plačilno sredstvo bankovci in kovanci, torej gotovina.
Vemo, da je Ustava RS najvišji pravni akt, določena področja pa se posebej urejajo z Zakoni in podzakonskimi akti.
Torej, je gotovina v vsakem primeru že zakonita.
Vsi pa pozabljamo/jo ali pa ne vemo/do, da lahko mednarodne organizacije po 3.a členu naše Ustave počnejo, kar pač počnejo, ker smo jim našo suverenost predali. In tudi ECB je mednarodna organizacija, ki dirigira, kaj se lahko z evrom dogaja. Prav tako za take zadeve nimamo pravice do referenduma, ker so nam ga odvzeli – berite 90. člen Ustave RS in mogoče se boste spomnili pobud o spremembi teh dveh členov.
Veliko ljudi sedaj razglaša, kako plačujejo z gotovino, nič več ne uporabljajo kartic.. Krasno.. ampak pomembno je vedeti in se vprašati še nekaj. Komu plačujete z gotovino? Kam gre gotovina, ki jo porabite? Kako pridete do gotovine? Vemo, da se vsa plačila – plače, porodniške, pokojnine, nadomestila itd. nakazujejo brezgotovinsko – torej na TRR. Izplačil v gotovini že dolgo ni več. Gotovina je sicer krasno plačilno sredstvo, vendar vedno pristane na eni od bank. Tako je krogotok gotovine sklenjen. In bojazen glede ukinitve gotovine je tak-tak. Če bodo ukinili evro, ga bodo ukinili po vsej EU in evri niso fizično le v EU, ampak po celem svetu. In kdo nam sedaj garantira, da ta gotovina, ki jo sedaj tako pridno nosimo v razne trgovine, pride spet nazaj v obtok do nas? In če ukinejo evro, kaj bomo imeli kot plačilno sredstvo. Ne vem, če je to tak enostavno naredit, kot se na prvi pogled vidi in bere. V tem primeru ostanemo vsi EU prebivalci brez neke valute, ki bi naj predstavljala denar. In gremo lahko le v blagovno/storitveno menjavo. Pa res mislite, da je to kar tako izvedljivo? Ne glede na to, kaj piše v Ustavi.
Resno rabimo premisliti o vsem. Veliko je strašenja in raznih zavajanj. Jaz pa samo glasno razmišljamo vseh povezavah. Anonimnost pri plačevanju z gotovino? Ja.. podpiram.. pa se vam zdi, da nam je zagotovljena, če plačujemo z gotovino v trgovini? Vse je pod kamerami.. Edina anonimnost je v tem, da s svojim prisluženim denarjem plačam nekomu nekaj, za kar ni prijavljena dejavnost. Po drugi strani pa spet ta anonimnost ni tako krasna. Tudi kriminal se razvija pod krinko anonimnosti. In koliko ga je? In kdo največ koristi plačevanja z gotovino? Kdo ima največ gotovine?
Strinjam se, da ni prav, da kdorkoli ne sprejema gotovine kot plačilnega sredstva. Ampak za takšne imamo zdravilo, ali ne? Obrnemo mu hrbet in konc sekiranja. Več nas je takih, manj bo imel prometa. Pa bo premislil. Svoje nestrinjanje lahko izrazimo na več načinov. Le pri sebi se je treba odločiti, kaj nam je pomembno.
Glede gotovine, ki jo nesete na pošto ali banko položit na nek trr – a ste anonimni? Ja, včasih je bilo tako, zdaj se morate z osebnim dokumentom izkazat, kdo ste, da vaše podatke zabeležijo.
Samo razmišljajmo o vsem, nikar ne padimo na popularnost. Svojo suverenost kot človek imamo. Vemo, kaj je prav in kaj narobe. Zato ne potrebujemo nobenega zakona, če smo le iskreni do sebe in drugih. Največja zaščita pa je radovednost, znanje, iskanje pravih informacij. In seveda debata o vsem, kar nas zanima.

Na kaj so sledili številni odzivi od pohval do ‘pomislekov’ (https://www.facebook.com/mimi.zajc/posts/pfbid0sYzkJ88rnpBM8cVqLpvh1Xkzf6wi7qdjwWBKMNBHrJmRFqMGusrW2Qta9PRyaMUl):

—– naš komentar —–
Na žalost, 3.a člen JE v Ustavi (glej slike)

Če pogodbo (katero koli) ratificira Vlada RS, ta pogodba NI “tuja” ampak Slovenska in 90. člen preprečuje ljudstvu, da o tem odloča na referendumu.
—– konec komentarja —–

Koristne povezave:
Čez 500.000 Avstrijcev zahteva referendum za vpis gotovine v Ustavo
Kurier at (ger)
RMX News (ang)
Activist post (ang)

Avstrijski kancler bi pravico do plačevanja z gotovino zapisal v Ustavo
https://www.spiegel.de/… (ger)
https://www.thelocal.at/20230804/ … (ang)
Domovina.je (slo)

Če že niste videli, lahko je koristno:


Deli naprej ...