Zar nije to lepo kada brinu o nama (njima)… 🇷🇸

Uvodna reč generalnog direktora SZO na brifingu za medije o kovidu19

WHO Tedros

27. jul 2022.

Dobro jutro, dobar dan i dobro veče.

Kao što znate, u subotu sam proglasio vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja zbog globalne epidemije majmunskih boginja. ( nove mogućnosti manipulacije, zatvaranja, prinude, represije… )

Više od 18.000 slučajeva majmunskih boginja je sada prijavljeno Svetskoj zdravstvenoj organizaciji iz 78 zemalja, pri čemu je više od 70% slučajeva prijavljeno iz evropskog regiona i 25% iz regiona Amerike. ( tako da vlade EU imaju nove argumente za… )

Do sada je prijavljeno pet smrtnih slučajeva, a oko 10% slučajeva je hospitalizovano zbog ublažavanja bolova uzrokovanih bolešću.

Ovo je epidemija koja se može zaustaviti ako se zemlje, zajednice i pojedinci informišu, ozbiljno shvate rizike i preduzmu neophodne korake za zaustavljanje prenošenja i zaštitu ranjivih grupa.

Najbolji način da to uradite je da smanjite rizik od izlaganja. To znači da napravite siguran izbor za sebe i druge.

Za muškarce koji imaju seks sa muškarcima, ovo za sada uključuje smanjenje broja seksualnih partnera, preispitivanje seksualnosti sa novim partnerima i deljenje kontakt informacija sa potencijalnim novim partnerima kako bi se omogućilo praćenje ako je potrebno. ( svaki gej/pride događaj se može iskoristiti za objavu ‘izbijanja nove epidemije’ )

Sve zemlje moraju da se fokusiraju na uključivanje i osnaživanje zajednica muškaraca koji imaju seks sa muškarcima kako bi se smanjio rizik od infekcije i prenošenja, obezbedila briga za zaražene i zaštitila ljudska prava i dostojanstvo.

Stigma i diskriminacija mogu biti opasni kao i svaki virus i mogu podstaći izbijanje. (osim u slučaju vakcinisan< — >nevakcinisan, maska < — > bez maske, testiran < — > netestiran itd. )

Kao što smo videli kod kovida19, neinformiranost i dezinformacije mogu brzo da se šire na društvenim mrežama, pa pozivamo platforme društvenih medija, tehnološke kompanije i novinske organizacije da rade sa nama na sprečavanju i borbi protiv štetnih informacija. ( molimo da sarađujete na cenzuri )

Iako je do sada 98% slučajeva među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima, svako ko je izložen može da dobije majmunske boginje, pa Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da zemlje preduzmu mere za smanjenje rizika od prenošenja na druge ranjive grupe, uključujući decu, trudnice i one koji su imunosupresivni.

Pored seksualnog prenosa, majmunske boginje se mogu širiti u domaćinstvima kroz bliski kontakt između ljudi, kao što su grljenje i ljubljenje, i na zaraženim peškirima ili posteljini. ( znači, nema dodirivanja (seks? -> manje dece?), nema pomoći članovima porodice kojima je potrebna, maltretiranja dece u smislu da bi zbog njih moglo nešto loše da se desi drugima, asocijalno ponašanje… )

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje ciljanu vakcinaciju za one koji su bili izloženi osobi sa majmunskim boginjama i za one sa visokim rizikom od izlaganja, uključujući zdravstvene radnike, neke laboratorijske radnike i one sa više seksualnih partnera. U ovom trenutku ne preporučujemo masovnu vakcinaciju protiv majmunskih boginja.

Jedna vakcina protiv malih boginja, nazvana MVA-BN, odobrena je u Kanadi, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama za upotrebu protiv majmunskih boginja. ( ako je odobreno -> nije eksperimentalno -> može prisila… )

Dve druge vakcine, LC16 i ACAM2000, takođe se razmatraju za upotrebu protiv majmunskih boginja.

Međutim, još uvek nemamo podatke o efikasnosti vakcina protiv majmunskih boginja niti koliko bi doza moglo biti potrebno.

Stoga pozivamo sve zemlje koje koriste vakcine da prikupe i podele ključne podatke o njihovoj efikasnosti.

SZO razvija istraživački okvir koji zemlje mogu da koriste za dobijanje podataka koji su nam potrebni za bolje razumevanje koliko su ove vakcine efikasne u prevenciji infekcija i bolesti i kako da ih najefikasnije koriste.

Važno je naglasiti da vakcinacija neće pružiti trenutnu zaštitu od infekcije ili bolesti i može trajati nekoliko nedelja. ( tako da imamo prostora za nove ‘buster doze’ )

To znači da oni koji su vakcinisani treba da nastave da preduzimaju zaštitne mere izbegavanjem bliskog kontakta, uključujući seks, sa drugim ljudima koji imaju ili su u opasnosti od zaraze majmunskim boginjama.

Postoje i izazovi u vezi dostupnosti vakcina.

U svetu postoji oko 16 miliona doza MVA-BN. Većina je u rasutom stanju, što znači da će biti potrebno nekoliko meseci da se „napune i dovrše“ u vijale koje su spremne za upotrebu.

Nekoliko zemalja sa obolelima od majmunskih boginja obezbedilo je zalihe MVA-BN vakcine, a SZO je u kontaktu sa drugim zemljama kako bi razumela njihove potrebe za snabdevanjem.

SZO poziva zemlje koje imaju vakcine protiv malih boginja da ih podele sa zemljama koje nemaju.

Moramo da obezbedimo jednak pristup vakcinama za sve pojedince i zajednice pogođene majmunskim boginjama, u svim zemljama, u svim regionima.

Iako će vakcine biti važno sredstvo, nadzor, dijagnoza i smanjenje rizika ostaju centralni za sprečavanje prenošenja i zaustavljanje ove epidemije.

===

Iako je pandemija kovida19 daleko od kraja, sada smo u sasvim drugačijoj situaciji nego pre godinu dana i naučili smo mnoge važne lekcije.

Jedna od najvažnijih je da je najefikasniji način da se spasu životi, zaštite zdravstveni sistemi i ponovo otvore društva i privrede da se prvo vakcinišu prave grupe. (dakle, bez obzira na to što smo svi različiti, ‘bez diskriminacije’ imamo samo jedno rešenje za sve – o zdravoj hrani i zdravom načinu života, verovatno, nemamo šta da pričamo… )

Čak i u nekim zemljama koje su postigle 70% pokrivenosti vakcinacijom, smrtni slučajevi će se nastaviti, zdravstveni sistemi će ostati pod pritiskom, a globalni oporavak će biti ugrožen ako veliki broj zdravstvenih radnika, starijih ljudi i drugih ranjivih grupa ostane nevakcinisan. ( znači, bez obzira na ‘efikasnost’ ‘vakcina’, zbog njihovog uticaja, nevakcinisane moramo da vakcinišemo )

Ovo nije teoretski, ovo je realno.

Broj smrtnih slučajeva od kovida19 rastao je poslednjih pet nedelja, a nekoliko zemalja izveštava o rastućim trendovima u hospitalizacijama nakon talasa prenošenja izazvanih podvarijantama Omikrona.

Prošle nedelje, SZO je objavila ažuriranje globalne strategije za vakcinaciju protiv kovidu19, u kojoj se naglašava potreba da se vakcinišu najugroženije grupe, uključujući 100% zdravstvenog i negovalnog osoblja, 100% starijih i 100% onih sa najvećim rizikom. ( odnosno, sa ‘efikasnim’ ‘vakcinama’ da se oslobodimo svih onih koji mogu da nam se suprotstave (zdravstvenih radnika), nepotrebnog balasta (starih) i svih onih koji mogu da izazovu probleme (rećićemo da su u najrizičnijoj grupi) … )

Nastavljamo da pozivamo sve zemlje da rade na cilju pokrivenosti vakcinacijom od 70%, fokusirajući se na ciljane strategije vakcinacije koje daju prioritet najugroženijima, što je najefikasniji način da se spasu životi. ( molimo nadležne da, ako i dalje žele pare, neka rade to za šta im ga dajemo… )

Iako su vakcine spasile bezbroj života, one nisu značajno smanjile prenos.

Stoga je od vitalnog značaja da vlade i privatni sektor nastave da rade zajedno i ulažu u razvoj novih vakcina koje sprečavaju infekcije i bolesti.

Potrebne su nam i vakcine koje se lakše daju, kao što su sprejevi ili kaplice. ( ako slučajno imate suficit u državnom budžetu, MORATE ga dati nama (farmaciji) i mi ćemo se postarati da vas ‘vakcinišemo’ a da to i ne znate… )

Neophodno je da, kako se razvijaju nove vakcine i drugi alati za kovid19, oni budu podjednako dostupni svim zemljama.

Pored vakcinacije, SZO poziva sve zemlje da procene i ojačaju svoju spremnost i planove reagovanja na buduće talase prenošenja, uključujući nadzor, testiranje, snažno kliničko upravljanje i dobro opremljenu zdravstvenu radnu snagu. ( jel’ to neko stvarno misliio da ćemo stati sa novim talasima… ),

Izvor https://www.who.int/director-general/speeches/detail/who-director-general-s-opening-remarks-at-the-covid-19-media-briefing–27-july-2022

 

Deli naprej ...