Corona petarda! Nosilcem mask grozi kazen 150 evrov 🇸🇮


Po ukinitvi obveznih mask: bo nošenje mask v dunajskem javnem prometu
zdaj kaznovala policija? Getty Images

Od 1. marca je stvar rešena: po skoraj treh letih se je obvezno nošenje mask v dunajskem javnem prevozu končalo – bo nošenje mask zdaj kaznovano?

Potem ko je bil Dunaj zadnja dežela, ki je v javnem prometu ohranila obveznost nošenja mask FFP2, je župan Michael Ludwig končno popustil – od 1. marca je obveznost nošenja mask v javnem prometu ukinjena po vsej Avstriji. Zanimivo: do nedavnega je bila za ne-nošenje maske zagrožena kazen, zdaj bi pa lahko bili kaznovani, ker nosite masko.

Z ukinitvijo obveznosti uporabe maske pravzaprav ponovno začne veljati prepoved zakrivanja, ki je v veljavi od leta 2017. V skladu s tem je na javnih mestih prepovedano zakrivati obraz do neprepoznavnosti, kar vsekakor vključuje tudi nošenje maske. Ali bodo morali tisti, ki iz različnih razlogov še vedno ne želijo biti brez maske, zdaj plačati?

Dejstvo je: Wiener Linien nima izvršilne pristojnosti za zvezne zakone. Kot je za “Heute” pojasnila tiskovna predstavnica, v hišnem redu ni prepovedi pokrivanja obraza. Vsakdo, ki želi nositi zaščitno masko, lahko to stori.
 

Policija lahko kaznuje z globo 150 evrov

V skladu z zakonom, ki ga je sprejela takratna turško-modra vlada, se lahko izreče globa v višini 150 evrov, če si nekdo “z oblačili ali drugimi predmeti zakrije svoje značilnosti”. Strogo gledano lahko to storijo le osebe, ki imajo zdravniško potrdilo o nujnosti nošenja maske v javnem prevozu. Zakon je bil v glavnem namenjen muslimankam, katerih pokrivala, ki pokrivajo obraz, so bila trn v peti vladi. Med pandemijo je postal zastarel.

Ministrstvo za notranje zadeve je na vprašanje časnika “Heute” o tem zapletenem vprašanju odgovorilo:

Z odpravo splošne zahteve glede maske FFP2 se bo člen 2(2) AGesVG uporabljal kot prvotno. Pred pandemijo je bilo za uporabo mask iz “zdravstvenih razlogov” potrebno zdravniško potrdilo. Pri uporabi AGesVG bo policija posredovala na posebno sorazmeren način, zlasti v prihodnjih mesecih.

Če lahko oseba verodostojno dokaže zdravstveni razlog, ne gre za upravni prekršek. Cilj in namen prepovedi zakrivanja je spodbujanje vključevanja. Ta mora biti pri posredovanju v ospredju, vendar pa zdravje ne sme biti potisnjeno v ozadje.

Pristojno zvezno ministrstvo (BMSGPK) trenutno usklajuje, ali in v kakšni obliki bodo v prihodnosti objavljene opozorilne obveznosti ali priporočilo za obvezne maske. Ta priporočila bo treba upoštevati pri posredovanju. V okviru policije bodo na voljo enotne smernice.

Zdi se torej, da je veliko odvisno od pristojnosti posameznih policistov. Vendar pa na podlagi trenutno razpoložljivih informacij ni jasne črte – treba je še videti, kako bodo ravnala pristojna ministrstva.

 
*** Prevod narejen z www.DeepL.com/Translator (free version) ***

Vir: https://www.heute.at/s/masken-knaller-wer-sie-traegt-koennte-150-strafe-zahlen-100259500
 

Deli naprej ...