URADNI PODATKI, KI SO BILI VČERAJ (20.02.2023) PREDSTAVLJENI V ARENI NA RTVSLO.si 🇸🇮

URADNI PODATKI, KI SO BILI VČERAJ PREDSTAVLJENI V ARENI NA RTVSLO.si
🔵 Financiranje Svetovne zdravstvene organizacije (WHO): https://www.who.int/about/funding
🔵 Največji nedržavni donatorji WHO v milijonih dolarjev WHO – zadnji dostopni podatki:
https://open.who.int/2020-21/contributors/overview/vcs
🔴 Financiranje Evropske agencije za zdravila (EMA): https://www.bmj.com/content/377/bmj.o1538.full… (PDF: bmj.o1538.full)
🔵 Uradni podatki glede smrti in stranskih učinkov za ZDA (podatkovna baza VAERS): https://www.medalerts.org/vaersdb/findfield.php?TABLE=ON…
🔵 Uradni podatki glede smrti in stranskih učinkov za Evropo (podatkovna baza – EMA): https://www.ema.europa.eu/…/covid-19-vaccines-safety… (PDF: EMA_covid-19-vaccines-safety-update-8-december-2022_en-1)
🔴 Harvardska raziskava o VAERS iz leta 2011, ki je pokazala, da je prijavljenih manj kot 1 % stranskih učinkov: https://digital.ahrq.gov/…/r18hs017045-lazarus-final… (PDF: Harvard_r18hs017045-lazarus-final-report-2011-1)
🔵 Zdravstveno opozorilo Ministrstva za zdravje zvezne države Florida (15. februar 2023): https://www.floridahealth.gov/…/20230215-updated-health…
🟢 Oddaja Arena (20. februar 2023 ob 21h na RTV SLO 1): https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174937465?s=tv
—–


Vir: https://www.facebook.com/blaz.filipic1/posts/pfbid0wBX6anK8eRMMtue5GRi8igSWpctAkLKV7exS6hogkrQjWRfUZQiXq4CDhYyWaiT9l

===========================================================================

V nadaljevanju je reakcija Zdravniške zbornice Slovenije na zgoraj omenjeno oddajo. Zanimivo je, da se že v naslovu dopisa prispevek RTVSLO kvalificira kot “širjenje dezinformacij”. Odziv je objavljen 3 (tri) dni po omenjeni oddaji in nikjer v njihovem dopisu ni navedeno nobeno dokazilo, ali povezava na informacije, ki bi dokazovale trditev “širjenje dezinformacij” (za pričakovati bi bilo, da že imajo dokazila ali da jih v treh dneh lahko pridobijo). Tudi je zanimivo, da se v dopisu sklicujejo na znanost brez navedbe vsaj ene znanstvene reference, ki izpodbija podatke, ki so iznešeni v oddaji. Ali je takšno JAVNO kvalificiranje brez dokazil dopustno je v pristojnosti drugih poklicev. Zanimivo bi bilo tudi izvedeti, zakaj do sedaj ni bilo odziva na javna pisma, javne pozive in javne prošnje, kot npr.:

Javna Prošnja za prof.dr. Alojz Ihan, dr.med. 🇸🇮

JAVNA PROŠNJA FAKULTETI ZA FARMACIJO V LJUBLJANI 🇸🇮

Spoštovana MZ in NIJZ … 🇸🇮

V razmislek … poslano na SAZU … 🇸🇮

Javni poziv predsednici Zdravniške zbornice Slovenije 🇸🇮

… ipd.

Vir: https://www.zdravniskazbornica.si/informacije-publikacije-in-analize/obvestila/2023/02/23/odziv-na…

—–Odziv Zdravniške zbornice Slovenije objavljen 23.02.2023 v celoti – začetek—–

Odziv na neodgovorno izbiro gostov in širjenje dezinformacij v oddaji Arena

23.02.2023 15:31
Spoštovane varuhinja pravic gledalcev, odgovorna urednica in avtorica oddaje Arena,
zdravniki in zobozdravniki so tako zasebno kot v okviru zdravniških organizacij večkrat opozorili na nevarnost navajanja in širjenja neznanstvenih trditev. Hkrati so večkrat podrobno odgovorili na navedbe oseb, ki so nasprotovali z znanostjo podprtim rešitvam. Nenavadna sporočila so bila neredko tako strokovno protislovna, da so v javnosti sprožila dvom v stroko, pristojni pa so ostali brez besed. “Ne zato, ker bi se strinjali s protislovnimi navedki kolegov, pač pa jim je največkrat nerodno javno opozarjati svoje kolege na brezpomenske besedne igrice, namenjene zgolj fascinaciji laikov na družabnih omrežjih,” je v enem od odgovorov zapisal prof. Dr. Alojz Ihan (vir). Sam se je tudi javno opravičil zaradi nekaj stanovskih kolegov, ki so v najhujšem zagonu epidemije dobesedno izgubili pamet in moralno razsodnost (vir).
Več kot tri tisoč zdravnikov in zdravnic se je s peticijo javno ogradilo od posameznikov, ki so širili znanstveno nepodprte navedbe, v prvi vrsti zato, ker so »kolegi« s svojim početjem neposredno ogrožajo zdravje ljudi (vir).
Zdravstvena kriza je izrazito izpostavila, kako pomembno je, da so mediji verodostojen vir informacij. Odličnost pri komuniciranju znanosti je postala prepoznavna želja medijskih hiš, saj na takšen način prispevajo k sodobni družbi, ki temelji in se razvoja na znanstvenih odkritjih.
Zato smo bili v Zdravniški zbornici Slovenije ob oddaji Arena, ki je bila objavljena na RTV Slovenija 20. februarja, osupli. Oddaja je podrla številne napore vaših sodelavcev na Radioteleviziji Slovenija, ki verjamejo v odličnost pri komuniciranju znanosti. Gledalcem, ki pričakujejo resnične in strokovne informacije, je nekritično posredovala mnenja, na težavnost katerih sta večkrat opozorila tako medicinska kot druga stroka.
Posledice tovrstne priprave vsebin presegajo krhanje ugleda medija in odgovornih, ki so v njihovi pripravi sodelovali. Komunikator znanosti dr. Sašo Dolenc je v odzivu na oddajo zapisal: “Že dolgo nismo bili priča tako neodgovorni izbiri gostov in tako lahkotnemu širjenju dezinformacij o življenjsko pomembnih vprašanjih.”(vir)
Poklicna merila in načela novinarske etike RTV Slovenija zelo podrobno opredeljujejo in utemeljujejo pomen natančnosti, verodostojnosti, odgovornosti in preverjanja dejstev. Prosimo vas za stališče, kako ocenjujete konkretne vsebine v kontekstu etike zaposlenih in poslanstva vaše medijske hiše. Hkrati smo pripravljeni pomagati pri pripravi vseh vsebin, v katerih bodo novinarji naslavljali dezinformacije in teorije zarote, ki krožijo v javnosti.

V pričakovanju odgovora vas lepo pozdravljamo.

Zdravniška zbornica Slovenije

—–Odziv Zdravniške zbornice Slovenije objavljen 23.02.2023 v celoti – konec—–

Deli naprej ...