Evropski poslanci opozarjajo: Ukrajinska vojna uničila celotno generacijo 🇸🇮


Od nemirov na Majdanu leta 2014 v Ukrajini divja državljanska vojna, v kateri se zahodna Ukrajina bori proti Donbasu na vzhodu Ukrajine. Do leta 2022 je bilo ubitih približno 12.000 ljudi. Z vdorom ruskih sil 24. februarja 2022 se je vojna razširila na zahodno Ukrajino in vsak dan terjala več življenj.
Podobno kot je v vzhodni Ukrajini od leta 2014, zdaj tudi v zahodni Ukrajini mesta in vasi pretresajo močne eksplozije. Družine z otroki bežijo v kleti ali zapuščajo državo, da bi se zaščitile pred raketnimi napadi in smrtjo, ki preži povsod.

Podobe vojnih spopadov, ki jih vidimo od leta 2014, so pretresljive in srce parajoče; to so ljudje, kot ste vi in jaz.
V teh neusmiljenih bojih je izgorela cela generacija moških, od katerih je bila večina na fronto odpeljana s prisilnim rekrutiranjem.

Medtem pa Zahod še naprej predlaga podporo zahodni Ukrajini. Že od začetka pa je vsa “pomoč” namenjena vojaškemu oboroževanju zahodne Ukrajine, kar neizogibno podaljšuje to vojno in še povečuje število žrtev.

Zahodna Ukrajina je med letoma 2014 in 2022 dosledno kršila resna mirovna pogajanja in dogovore o prekinitvi ognja, sklenjene v okviru sporazumov iz Minska. Od vdora ruskih sil 24. februarja 2022 do danes ni bilo novih mirovnih pogajanj. Pot dialoga in doseganja soglasja je dosledno izpuščena.

Poslanka Evropskega parlamenta Clare Daly v svojem kratkem govoru obsoja nenehno vojno retoriko in razprave o dobavi orožja, ki jih spremlja sramotno pomanjkanje empatije do človeških življenj.

Prisluhnite njenim besedam:

“Hvala, gospod predsednik. Ko poslušam to navijanje za vojno tukaj, na varnem, na tisoče kilometrov od fronte, mislim, da bi se bilo dobro spomniti, kaj doživljajo navadni Ukrajinci. Economist poroča o prisilnem vpoklicu po vsej državi. Na fronto pošiljajo nabornike brez izkušenj ali usposabljanja, kar je po besedah britanskega ministra izčrpavajoča raven prve svetovne vojne. Podatki o številu žrtev so tajni, vendar vemo, da jih je po ocenah okoli sto dvajset tisoč. Poveljniki bataljonov poročajo časopisu Washington Post, da naborniki množično bežijo z njihovih položajev, časopis Political Record pa poroča o zatiranju dezerterjev – to so “človeška bitja”! V tej vojni retoriki je sramotno pomanjkanje empatije do navadnih ljudi. Razprava se nanaša le na zagotavljanje orožja za nadaljevanje te vojne. V Ukrajini je umrla cela generacija moških – sinov, mož, bratov, ki jih ni mogoče nikoli nadomestiti. To ne more trajati večno! In vi, odvratni vojni generali, ki sedite tukaj in nas obtožujete za te ljudi (človeška življenja), mi je hudo zaradi vas! Potrebujemo mir, potrebujemo dialog, ne glede na to, kako neprijeten bo!”

Dragi gledalci, nekaj je gotovo:
Z orožjem ZDA in Evrope se ta vojna ne bo končala, vojni hujskači v politiki in medijih pa očitno niso zainteresirani za mir in deeskalacijo.
Še toliko bolj se moramo zavedati, da nas vse lahko doleti enaka usoda ali pa nas bo doletela, če se ta razvoj dogodkov ne bo ustavil.

Erich Maria Remarque je nekoč dejal:
“Vedno sem mislil, da so vsi proti vojni. Dokler nisem ugotovil, da obstajajo tudi tisti, ki so za njo. Zlasti tisti, ki jim ni treba iti v vojno.”

Zato stopimo skupaj in odločno izrazimo svoj veto proti tej in vsaki drugi vojni. Čas vojn je minil – mi smo miroljubni narodi in ne želimo več vojn!

Viri/povezave:

Ukraine is burning through a generation of men’ – MEP Clare Daly- speech from 15 Mar 2023
www.youtube.com/watch?v=IhS_7tVv_XQ

Ukraine short of skilled troops and munitions as losses, pessimism grow
www.washingtonpost.com/world/2023/03/13/ukraine-casualties-pessimism-ammunition-shortage/

Erich Maria Remarque: Mit “Im Westen nichts Neues” zum Star
www.ndr.de/geschichte/koepfe/Erich-Maria-Remarque-Mit-Im-Westen-nichts-Neues-zum-Star,remarque100.html

 

Vir: https://www.kla.tv/26849

Deli naprej ...