Študija ugotavlja, da električni avtomobili onesnažujejo 1.850-krat bolj kot vozila na gorivo 🇸🇮

Preverjeno (Fact checked)
13.03.2024, Niamh Harris

Britanska študija je pokazala, da električna vozila onesnažujejo veliko bolj kot na drugi strani bencinska ali dizelska vozila.

Študija, ki jo je leta 2022 izvedla neodvisna globalna skupina za testiranje in raziskave emisij Emissions Analytics, je pokazala, da električna vozila med potjo, dolgo 1.000 kilometrov, zaradi večje teže, ki uničuje pnevmatike, v okolje izpustijo 1.850-krat več onesnaževal kot vozila na bencinski pogon.

Do tega razkritja prihaja v času, ko se vse več lokalnih in nacionalnih vlad po svetu zavzema za prepoved ali strogo omejitev prodaje novih avtomobilov na bencinski pogon v prihodnjem desetletju.

Infowars poroča: Ko se pogovarjamo o emisijah, večina ljudi upošteva le dim in druga onesnaževala, ki jih avtomobili izpuščajo z izpušnimi plini. Vendar ima tudi obraba pnevmatik pomembno vlogo pri onesnaževalnih izpustih. Sintetična guma, iz katere so izdelane pnevmatike, vsebuje nekatere kemikalije, ki se sproščajo v zrak, električni avtomobili pa so zaradi velikih litijevih baterij bistveno težji od običajnih avtomobilov.

Električna vozila na splošno tehtajo približno 30 odstotkov več kot vozila na bencinski pogon, njihova izdelava in nakup pa staneta več tisoč evrov več. Poleg teh težav so vozila neprimerna za hladnejše podnebje, kot sta Kanada in sever ZDA. Poleg tega imajo majhen doseg in dolg čas polnjenja, zlasti v mrzlem vremenu, ter baterije, za izdelavo katerih so potrebni ogromni viri in jih je težko reciklirati.

Do tega razkritja prihaja v času, ko se vse več lokalnih in nacionalnih vlad po svetu odloča, da v prihodnjem desetletju prepove ali močno omeji prodajo novih avtomobilov na bencinski pogon, kljub zelo očitnim tehnološkim pomanjkljivostim električnih avtomobilov.

Kanada že načrtuje, da bodo do leta 2035 vsi novi avtomobili in tovornjaki, prodani v državi, električni. Kalifornija pripravlja podobno temeljito prepoved prodaje vseh novih vozil na bencin v državi do leta 2035.

Težji avtomobili v okolje izpuščajo več mikroplastike

Hesham Rakha, profesor na univerzi Virginia Tech, je opozoril, da bodo pnevmatike električnih avtomobilov zaradi večje teže v zrak izpustile tudi več mikroplastike. A to velja tudi za težje avtomobile na fosilna goriva, kot so SUV-ji.

To se ujema s prejšnjim poročilom podjetja Emissions Analytics iz leta 2022, ki je potrošnike opozorilo, da večji in težji avtomobili, tako na fosilna goriva kot električni, bolj prispevajo “k onesnaževanju morja z mikroplastiko, pa tudi k onesnaževanju zraka z drobnejšimi delci”.

Rakha in skupina raziskovalcev na univerzi Virginia Tech trenutno potrjujejo rezultate študije podjetja Emissions Analytics. Pričakuje, da bodo ugotovili, da električna vozila v zrak izpuščajo približno 20 odstotkov več mikroplastike kot vozila na bencinski pogon.

Rakha je še opozoril, da se morajo ljudje, ki razmišljajo o nakupu električnega vozila, zavedati, da “pri polnjenju vozila nastaja tudi veliko ogljikovega dioksida”.

Akumulatorji električnih vozil tehtajo približno 1.000 kilogramov in lahko povzročijo emisije iz pnevmatik, ki so skoraj 400-krat večje od emisij iz izpušnih plinov.

Onesnaževanje z delci iz električnih vozil lahko poveča tudi tveganje za zdravstvene težave, vključno z boleznimi srca, astmo, pljučnimi boleznimi, v skrajnih primerih pa lahko povzroči celo hospitalizacijo, raka in prezgodnjo smrt.

Vir: https://thepeoplesvoice.tv/study-finds-that-electric-cars-pollute-1850-times-more-than-fuel-powered-vehicles/

Zgornje povezave na web.archive.org:
https://web.archive.org/web/20240314174145/https://www.lifesitenews.com/news/electric-cars-pollute-1850-times-more-than-fuel-based-vehicles-study-finds/
https://web.archive.org/web/20240308005219/https://www.emissionsanalytics.com/news/gaining-traction-losing-tread
https://web.archive.org/web/20240317172909/https://www.infowars.com/posts/study-finds-electric-vehicles-pollute-the-environment-1850-times-more-than-gas-powered-cars/
https://web.archive.org/web/20240319114753/https://robocars.news/
https://web.archive.org/web/20240319115344/http://pollution.news/

Deli naprej ...